Yapay Zeka “SORA”
  1. Anasayfa
  2. Dr. Nil Çağlar

Yapay Zeka “SORA”

0

Geçen yıl nisan ayında Banka Dünyası’nda “Hayatımızdaki Yeni Akıllı Robot:ChatGPT” başlıklı bir yazı yazmıştım. (https://bankadunyasi.com/hayatimizdaki-yeni-akilli-robot-chatgpt/). Ben bu yazıyı yazdığım tarihlerde çoğu kişinin ChatGPT ile ilgili bilgisi olmadığı gibi bu kavramı hiç duymamıştı bile. Geldiğimiz noktada ChatGPT  çok aktif kullanılıyor ve faydalanılıyor. 

Bugün bahsedeceğim konu ise ChatGPT’yi daha yukarı taşıyan yeni bir model “SORA AI” (Sora Yapay Zeka).  ChatGPT’yi geliştiren Elon Musk’ın da kurucu ortakları arasında olduğu Open AI şirketinin yeni baş yapıtı diyebiliriz. Bu, sadece ileri doğru bir adım değil yapay zeka teknolojisinde majör bir sıçrama. 

Model henüz tüm kullanıcılara açık değil, sınırlı sayıda tasarımcı ve yapımcı firma ile paylaşıldığı biliniyor. 

Bu yazımda sora nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır sorularının cevaplarını bulacaksınız.

ChatGPT hepimizin bildiği üzere gelen soruları cevaplayan bir yapay zeka modeliydi. Sora AI ise kullanıcının girdiği metin doğrultusunda maksimum 1 dakikalık bir video üreten yeni bir model. Başka bir deyişle “sora” metin talimatlarından gerçekçi ve yaratıcı sahneler oluşturabilen bir yapay zeka modeli. 

Open AI Sora’nın kendi sayfasında (https://openai.com/sora) yer alan “İnsanların gerçek dünya etkileşimi gerektiren sorunları çözmelerine yardımcı olan modelleri eğitmek amacıyla yapay zekaya hareket halindeki fiziksel dünyayı anlamayı ve simüle etmeyi öğretiyoruz” cümlesi ile yeni modelin neye hizmet ettiği anlatılmaya çalışılmış. Bu sayfada Sora ile yapılmış birkaç video örneği paylaşılmış, izlemenizi tavsiye ediyorum. OpenAI CEO’su Sam Altman da Sora’nın yeteneklerini göstermek için Twitter’da 15 şubatta bisiklete binen hayvanları gösteren bir video paylaştı. İzlemek isteyenler için bağlantıyı aşağıda paylaştım: 

Sora yalnızca kullanıcı istemlerini yorumlamıyor aynı zamanda dili anlıyor, karakterlere canlı duygular katıyor ve tek bir videoda birden fazla çekim yaparak karakterlerde ve görsel tarzda tutarlılığı koruyor.

Aşağıda paylaştığım örnekte komut şu şekilde: “Stil sahibi bir kadın, sıcak parlayan neonlar ve hareketli şehir tabelalarıyla dolu bir Tokyo caddesinde yürüyor. Siyah deri bir ceket, uzun kırmızı bir elbise ve siyah botlar giyiyor ve siyah bir çanta taşıyor. Güneş gözlüğü ve kırmızı ruj takıyor. Kendinden emin ve rahat bir şekilde yürüyor. Sokak nemli ve yansıtıcı, renkli ışıkların ayna etkisi yaratıyor. Pek çok yaya yürüyor.” Bu komut karşılığında Sora’nın oluşturduğu 59 saniyelik videoyu https://openai.com/sora adresinden izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=7XY0_KRPvjM

Merak edenler için yukarıda paylaştığım link de yine yapay zeka tarafından oluşturulmuş bir videoyu içeriyor.

Sora’da video oluşturmak sihirli bir değneye sahip olmak gibi bir şey. Diğer taraftan bu yeni teknoloji ile ilgili olarak, yapay zeka yapımı videoların film yapım işleri, işin kimin tarafından yapıldığı ve veri güvenliği konuları hakkında da soru işaretleri yarattığını vurgulamak yerinde olacaktır. Bazı insanlar, yapay zekanın bireyler tarafından yapılan çalışmaları ve animasyonu anlamsız hale getirebileceği yönündeki endişelerini dile getiriyor. 

Sora’nın video oluşturma süreci makine öğrenimini içermektedir; Çok büyük miktarda veriyi işlediğinden, kullanıcı girdileriyle yakından uyumlu içeriği tahmin etme ve oluşturma konusunda üst düzey bir performans sergilemektedir.

Yukarıda bazı kaygı içeren yorumlardan bahsettim. Teknolojik gelişmeler bir bakış açısı ile ürkütücü görünmekle beraber, gelişmiş yapay zeka modellerinin insanın yerini almak yerine asistan olarak hareket etme olasılığının daha yüksek olduğunu düşünen grup içindeyim. Bu gelişmeler belirtmiş olduğum çerçevede insanların daha sonra sanatsal vizyonlarına göre geliştirip bir araya getirebilecekleri başlangıç ​​malzemeleri sağlaması veya oluşturması anlamında çok değerli. Diğer taraftan içeriğin üretilmesi konusunun hala insana bağlı olduğu gerçeğini de unutmamak gerekiyor.

  • 4
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir