Körfez’in finans devi Mashreq, Türkiye’ye geldi satılık banka bakacak
  1. Anasayfa
  2. Bankalar

Körfez’in finans devi Mashreq, Türkiye’ye geldi satılık banka bakacak

0

Türkiye’deki Körfez sermayeli bankalara bir yenisi daha eklendi.

Arap dünyasının en eski bankalarından biri olan Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Mashreq Bank, uzun zamandır gözlediği Türkiye pazarına nihayet adım attı.

Körfez finans devi, ilk adım olarak İstanbul’da ofis açtı. BAE merkezli Mashreq Bank, Türk banka ve şirketlerine risk kapasitesi ve sermaye akışını yönlendirmede etkin rol üstlenmeyi hedefliyor.

Mashreq Group CEO’su Ahmed Abdelaal,

“Bu stratejik dönüm noktası, Türkiye ve daha geniş bölgedeki müşterilerimize dünya standartlarında finansal çözümler sunma yeteneğimizi güçlendirirken, sürdürülebilir ve çeşitlendirilmiş büyüme vizyonumuzu da bir adım öteye taşıyoruz”

dedi.

Mashreq Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı Grup Başkanı Joel Van Dusen ise

“Mashreq’in dijital öncelikli altyapısı ve küresel uzmanlığından yararlanarak, sınır ötesi ticareti kolaylaştırmak, sermaye erişimini artırmak ve Türkiye’nin finansal ekosistemine anlamlı katkılarda bulunmak için iyi bir konumdayız”

diye konuştu.

YAPI KREDİ GÜNDEMDEYDİ

BAE ile Türkiye arasındaki ikili ticaret hacminin 2024 yılında 20 milyar doları aştığı dönemde Körfez ülke sermayesinden finansa dahil birçok atılım sağlandı.

Deniz Bank, Ortadoğu’nun en büyük bankalarından biri olan Emirates BND’ye satılırken, geçtiğimiz aylarda da Türkiye’de faaliyet gösteren Odeabank’ın yüzde 96’sı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Abu Dhabi Developmental Holding Company’ye devredildi.

Bu arada Yapı Kredi Bankası’nın da geçtiğimiz aylarda Birleşik Arap Emirlikleri merkezli First Abu Dhabi Bank’a satılacağı hisse alımı için görüşmelerinde bulunduğunu hatırlatmak gerek. Ancak teklif edilen rakam düşük bulunduğu için bu satış şimdilik gerçekleşmemişti.

1967 yılında kurulan Mashreq Bank da Türkiye’ye adım attıktan sonra şube ağı geniş bir banka alımı için fırsat kovalayacak.

Yıllık yaklaşık 4 milyar dolarlık gelire sahip. 2025 yılının ilk çeyreğinde vergi sonrası net karını yaklaşık 400 milyon dolar olarak tamamlayan banka, 70 milletten 6.000’den fazla profesyoneli istihdam ediyor.

Umman , Bahreyn , Katar , Kuveyt, Hindistan gibi ülkelerde faaliyet gösteren banka, Brand Finance tarafından Orta Doğu’nun en hızlı büyüyen bankacılık markası olarak derecelendirildi.

DUBAİ’NİN EN ZENGİN İSMİNİN

2015 yılından bu yana Türkiye’yi radarına alan Mashreq Bank’ın patronu Abdul Aziz Al Ghurair bazı uluslararası bankaların Türkiye’deki birimlerini satışa çıkarması dolayısıyla Türkiye’de potansiyel satın almaları düşünebileceklerini söylemişti.

Al Ghurair,

“Türkiye’ye bakmaya devam ediyoruz. Türkiye’de hala bazı bankalar var, boyutuna, fiyatına ve zamanlamasına bağlı olarak potansiyel bir anlaşma düşünebiliriz”

diye konuşmuştu.

Bankanın patronu Abdul Aziz Al Ghurair, 2007’den 2011’e kadar BAE Federal Ulusal Konseyi’nin sözcüsüydü. Al Ghurair’in 2022 itibarıyla net serveti Forbes tarafından 2,6 milyar ABD doları olarak açıklandı.

Al Ghurair, Dubai Emiri Şeyh Muhammed Al Maktoum’un en yakın isimlerinden biri.

Kaynak: Ercan İnan – Haber Hürriyeti

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 1
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir