Kimse para harca(ya)mıyor!
  1. Anasayfa
  2. Genel

Kimse para harca(ya)mıyor!

0

Karantina uygulamalarıyla beraber ülke eve kapanınca harcamalar da dibi gördü. Toplam harcama yüzde 39 oranında azaldı.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Covid-19’un Tüketici Harcamalarına Etkisi başlıklı rapor yayımladı.

Merkez Bankası’nın haftalık kredi kartı harcamaları verilerine dayanarak hazırlanan rapora göre 24 Nisan haftasında önceki haftaya göre kredi kartı harcamaları yüzde 15 oranında azaldı.

24 Nisan haftasında banka kartı ve kredi kartı kullanılarak 13 milyar TL tutarında harcama yapıldı. Bir önceki haftaya kıyasla harcama tutarı 2,3 milyar TL (yüzde 15) azaldı. İşlem adedi ise yüzde 13 azalarak 78 milyon oldu. 

24 Nisan haftasında[1] banka/kredi kartı ile yapılan harcamaların yüzde 33’ünü (4,3 milyar TL) market ve alışveriş merkezleri, yüzde 10’unu (1,3 milyar TL) çeşitli gıda ve yüzde 9’unu (1,1 milyar TL) elektrik-elektronik eşya, bilgisayar harcamaları oluşturdu.

Alışveriş yöntemi bakımından incelendiğinde 24 Nisan haftasında yapılan toplam harcamaların 3,4 milyar TL’si (yüzde 27) internet üzerinden yapıldı.

Raporda ilk Covid-19 vakasının duruyurulduğu ve 13 Mart haftasına denk gelen harcalarla 24 Nisan haftasındaki harcamalarda kıyaslandı. Buna göre toplam harcamalar 24 Nisan’da 13 Mart’a göre yüzde 39 azaldı. Harcama tutarı en çok azalan kalemler ise tablodaki gibi.

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir