11/17 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleşen bankacılık ve finans haberleri…
* Ziraat Bankası’nda üst düzey atamalar… Ziraat Bankası’nda Hazine Yönetimi Genel Müdür Yardımcılığı’na Yasin Öztürk, Kredi Risk Tasfiye Genel Müdür Yardımcılığı’na Ahmet Acar atanırken, Finansal Koordinasyon Genel Müdür Yardımcılığı’na Süleyman Yalçın getirildi.
* İş Bankası üst yönetimi deprem bölgesindeki çalışanlarına 12 bin TL’ye kadar kira yardımı yapılmasını kararlaştırıldı.
* İş Bankası, şirketler için uzaktan müşteri olma dönemini başlattı.
* Türkiye Finans, kartlı alışverişlerde “Dijital Slip” uygulamasını başlatan ilk katılım finans kuruluşu oldu.
* Vakıf Katılım Bankası üst yönetimi çalışanların görev yeri tazminatlarına % 40 zam kararı aldı.
* Burganbank üst yönetimi çalışanlar için günlük 110 TL olan yemek ücretini Temmuz ayında 140 TL olarak güncellemişti. Banka yemek ücretlerini tekrar güncelleyerek 180 TL olarak belirledi. Yeni yemek ücreti 01 Ekim 2023 tarihinden itibaren geçerli olacaktır.
* KKM’de zorunlu karşılık oranı yükseltildi. TL vadeli mevduata geçişi teşvik eden bir adım olarak, 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli Kur Korumalı Mevduatlar için zorunlu karşılık oranı yüzde 25’e çıkarıldı. 1 yıla kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi. Daha önce kur korumalı hesaplarda zorunlu karşılık tesis etme yükümlülüğü tüm vadeler için yüzde 15’ti.
* İş Bankası alacaklarından mahsup edilmek üzere,, Greeneco Enerji Elektrik Üretim Şirketi’nin %50 oranındaki paylarının devralıyor.
* Temmuz ayında bireysel kredisini ödeyemeyenler 78 binden 96 bine çıkarken, bireysel kredi kartını ödeyemeyenler 100 binden 114 bine ulaştı. Bireysel kredi ya da kredi kartı borcunu ödeyemeyerek yasal takibe düşenlerin oranı Temmuz’da aylık yüzde 52 artış gösterdi.
* Bank of America’nın Türkiye raporunda, 2023 için enflasyon tahmininin yüzde 70 olduğu açıklandı. 2024 Mayıs’ında yüzde 78’le zirve yapacağı belirtilen enflasyonun yılsonunda yüzde 40 civarında olacağı öngörüldü.
* Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun yayımladığı verilere göre borsada yatırımcı sayısı 7 milyon barajını aşarak yeni rekor seviyesine ulaştı.
* 2019 yılından itibaren Turkcell’de Genel Müdürlük görevini üstlenen Murat Erkan, kendi isteğiyle istifa etti.
* Turkcell üst yönetiminde değişiklik… Nisan 2021’den bu yana Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Şenol Kazancı, Yönetim Kurulu Başkanı olarak atandı. Mart 2020’den bugüne Turkcell Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlenen Bülent Aksu da Turkcell’in yeni Genel Müdürü oldu.
* Denizbank 367 gün vadeli 50 milyon Euro ve 230 milyon dolar olmak üzere iki dilimden oluşan muraba sendikasyonu sözleşmesi imzaladı.
* Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 70’e dayandı.
* Temmuz-2023’ de işsizlik oranı 0,2 oranında azalarak yüzde 9,4 seviyesinde gerçekleşti.
* Türkiye genelinde ağustos ayında 122 bin 91 konut satıldı. Satışlarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 düşüş yaşanırken, bu yılın en yüksek konut satışı yapıldı.
* BAE’nin Türkiye’de hisse alacağı ilk şirket belli oldu. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yenilenebilir enerji üreticisi Masdar, Fiba Yenilenebilir Enerji’den hisse alımı için görüşüyor.
* Rusya Merkez Bankası, politika faizini yüzde 12’den 13’e yükseltti.
* Yılın en büyük halka arzı….Küresel çapta bu yılın en büyük halka arzını çip üreticisi Arm Holdings gerçekleştirdi. SoftBank Group’un ana ortağı olduğu Arm 51 dolar olan üst bant fiyattan 4,87 milyar dolarlık halka arz büyüklüğüne ulaştı.

