Batı Afrika Devletleri’nden ortak para birimi: Eko

Batı Afrika Devletleri’nden ortak para birimi: Eko

Banka Dünyası'nı Google'da tercih edilen kaynağınız yapın!

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) bölge için planlanan ortak para birimi ‘eko’nun hayata geçirilmesi için çalışmaları hızlandırdı.

Nijerya’nın başkenti Abuja’da düzenlenen ’66’ncı ECOWAS Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ sonunda yayımlanan bildiride ‘eko’ üzerinde sağlanan mutabakat yinelendi.

ECOWAS liderleri, üye devletlerin ve merkez bankalarının, ortak para biriminin işler hale getirilmesi için gerekli finansal katkıların ödenmesine yönelik tedbirleri almalarını istedi.

‘Eko’nun başlatılması için gerekli kurumların kurulması ve işlerlik kazanması adına belirlenen takvimlere uyulmasının önemine işaret edilen bildiride, ECOWAS’ın 2027’ye kadar ortak para birimi kullanımına geçmeyi hedeflediği belirtildi.

Ortak para birimi ‘eko’

ECOWAS para biriminin bölge içinde farklı ulusal para birimlerinin kullanılmasının getirdiği yüksek ticaret maliyetlerini azaltması ve bölge içi ticareti artırması hedefleniyor.

Ekonun ECOWAS ülkelerinin ekonomik refahını önemli ölçüde artırması bekleniyor.

Benin, Burkina Faso, Gine Bissau, Fildişi Sahili, Mali, Nijer, Senegal ve Togo Aralık 2019’da, 2020’den itibaren ‘eko’ para birimine geçme kararı almıştı.

ECOWAS’ın 2020 başında düzenlediği toplantıda, Nijerya, Sierra Leone, Liberya, Gambiya, Gana ve Gine ortak para birimi kullanımını reddetmişti.

Afrika ülkelerinin Fransa sömürge mirası CFA (Afrika Finansal Topluluğu) frangını bırakarak ‘eko’ para birimine geçmesiyle 74 yıllık bir para birimi tarihe karışmış olacak.

  • alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
    0
  • e_lendim
    Eğlendim
    0
  • be_endim
    Beğendim
    0
  • be_enmedim
    Beğenmedim
    0
  • d_nceliyim
    Düşünceliyim
    0
  • _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
    0