2019 yılından Dünya’dan hatırladıklarımız
  1. Anasayfa
  2. Dünya

2019 yılından Dünya’dan hatırladıklarımız

0

* İngiltere’de 2019 yılını Brexit tartışmasıyla geçirdi. Ancak yılın son günlerinde 20 Aralık’ta parlamentodan geçen kararla İngiltere 31 Ocak 2020’de AB’den ayrılan ilk üye olacağı kesinleşti.

* Katar’ın 57 yıldan sonra Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’ndan (OPEC) ayrıldı.

* 27 Ekim’de IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi, Amerikan Özel Kuvvetleri’nin İdlib kentinde düzenlenen operasyonla ölü ele geçirildi.

* Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine gerçekleştirdiği ‘Barış Pınarı Harekatı’ 2019 yılında dünya gündemine damgasını vuran olaylardan biri oldu.

* Dünyanın gözü 2019 boyunca tarihinin en büyük ekonomik ve siyasi sıkıntılarını yaşayan Venezuela’nın üzerindeydi. Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, ülkede düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde kendisini “geçici devlet başkanı” ilan etti. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile Guaido arasındaki çekişme 2020’de de dünya gündemini meşgul etmeye devam edecek.

* Selman Kaşıkçı 2 Ekim 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda vahşice katledildi.

* Nisan ayında Suudi devletine ait olan Aramco petrol şirketi 1,11 trilyon dolarlık gelir ile dünyanın en karlı şirketi unvanına sahip oldu. Eylül ayında Aramco’ya ait iki tesise silahlı insansız hava aracıyla saldırı düzenlendi.

* Cammu Keşmir bölgesinde yaşanan olaylar nedeniyle Hindistan ve Pakistan savaşın eşiğine geldi.

* Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki iki camiye, cuma namazı sırasında düzenlenen silahlı terör saldırısında 51 kişi öldü, 49 kişi yaralandı.

* Fransa’da 2018 yılında başlayan sarı yelek eylemleri 2019’da da farklı protestolarla birleşerek devam etti.

* 15 Nisan’da ise Fransa’nın başkenti Paris’teki tarihi Notre Dame Katedrali’nde çıkan yangında çatı tamamen çöktü. Yangında, Fransa’nın sembolü olarak gösterilen ve savaşlara rağmen ayakta kalan dünyaca ünlü 856 yıllık yapı büyük ölçüde zarar gördü.

* 25 Mart’ta ABD Başkanı Donald Trump, “Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliğini ABD’nin resmen tanıdığını” ilan eden başkanlık kararına imza attı. * Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşları 2019’da da devam etti.

* Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi yerel meclisine ilk Nisan ayında gelen ve suçluların Çin’e, Makao Özel İdari Bölgesi’ne ve Tayvan’a iadesini kolaylaştıran tasarı Hong Kongluların tepkisini çekti.2019 yılı Hong Kong’da protestolarla geçti.

* Ağustos’ta dünyanın en büyük yağmur ormanları olan Amazonlarda çıkan yangınlar tüm dünya kamuoyunu bunalıma sevk etti. Brezilya’da, 2019 yılında 72 bin 843 orman yangını meydana geldiği bildirilirken bu yangınların çoğunun bölgede hayvancılık ve soya tarımı ile uğraşanlar tarafından yeni tarım arazisi açmak için bilinçli olarak çıkarıldığı rapor edildi.

* ABD Başkanı Donald Trump hakkında Ukrayna devlet başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmelerinde rakibine yönelik baskı yapılması isteğiyle ilgili ortaya çıkan iddialar nedeniyle azil süreci başlatıldı.

* Forbes Dergisi’ne göre Amerikalı rap sanatçısı Jay-Z dünyanın ilk dolar milyarderi rapçisi oldu.

* Koli bandıyla duvara yapıştırılmış bir muzdan oluşan sanat eseri, ABD’de 120 bin dolara satıldı. Muz daha sonra bir sanatçı tarafından sergilendiği yerden çıkarılarak yendi.

* Finlandiya’da 34 yaşındaki Sanna Marin, dünyanın en genç başbakanı olarak göreve başladı.

* 2019 Nobel Edebiyat Ödülü, Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da 1995’de işlenen soykırımı inkar eden Avusturyalı yazar Peter Handke’ye verildi. Handke’nin Nobele layık görülmesi tüm dünyada tepki çekti.

* 12 Mayıs’ta ABD Havacılık ve Uzay Ajansı NASA, 2024 yılına kadar Ay yüzeyine bir kadın astronot çıkaracağını açıkladı.

* 4 Ağustos’ta uçan kaykayın mucidi Fransız Franky Zapata, Fransa ile İngiltere’yi ayıran Manş Denizi’ndeki Dover Boğazı’nı uçarak geçti.

  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir