ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 4 yıl aradan sonra ilk kez indirdi ve 50 baz puan düşürerek yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti.
Fed, Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine ilişkin endişelerin artması nedeniyle Mart 2020’de 2 kez acil faiz indirimi kararı aldı. Banka, 3 Mart 2020’de politika faiz oranını 50 baz puan indirerek yüzde 1-1,25 aralığına, 16 Mart 2020’de de politika faizini yüzde 0-0,25 aralığına çekmişti.
FED, Mart 2022’den itibaren enflasyonla mücadele amacıyla üst üste faiz artışlarına gitmişti. Bu artışlar, faiz oranlarını 23 yılın en yüksek seviyesine çıkarmıştı.
FED, Temmuz toplantısında enflasyonun hedefe doğru ilerlediğini belirtmiş ve faiz indiriminin yakında olacağına dair sinyaller vermişti. FED Başkanı Jerome Powell, geçen ay Jackson Hole toplantısında para politikasında ayarlama zamanının geldiğini ifade etmişti. Bu açıklama, FED’in gevşeme döngüsüne Eylül toplantısında başlayacağı şeklinde yorumlanmıştı.

