Mobil pazarlama ve teknolojinin gelişmesiyle fiziksel insan gücüne olan ihtiyaç düşmeye devam ediyor. Bunun en bariz örnekleri bankacılık sektöründe görülmekte. Gelişen teknolojik olanaklar, iletişim kanallarının da gelişmesinde ve değişmesinde büyük ölçüde etkili olmaktadır. Bu yönden bankaların sağladıkları hizmetlerin artık son dönemde akıllı telefonlardaki mobil uygulamalarla sağlanmaya başlamasından kaynaklı olarak, banka şubelerindeki azalışlar dikkat çekmektedir.
Son dönemde mobil ve internet bankacılığı gibi imkanlara yapılan destek ve yatırımlar, fiziksel banka şubelerine olan ihtiyacı günden güne azaltmakta. Fiziksel para ihtiyacının çoğunun da ATM’ler vasıtasıyla karşılanması da bu düşüşü hızlandıran en büyük etkenler.
2 yıldır tüm dünyayı etkileyen korona virüs banka şube sayısının azalmasında diğer etken. Pandemi sürecinde, banka şubelerinden yapılan işlemler %30 ila %40 oranında düştü. Aynı zamanda birçok gelişmiş pazarda nakit kullanımı da azaldı. Birçok bankanın bu durumu şube ağlarına yönelik stratejilerini yeniden gözden geçirmek için bir fırsat olarak görmesi şaşkınlık yaratmıyor.
Son beş yılda banka şube sayılarını baktığımızda kamunun açtığı katılım bankalarının şubeleşme atağı şube sayısı rakamlarını olumlu yönde etkilemektedir. Tabloyu incelediğimizde kamu bankalarının şube sayılarını koruduğunu ve Halkbank’ın bu süreçte şube sayısını düzenli olarak artıran banka olduğunu görüyoruz. Özel bankalar ise çok ciddi şube kapattıkları aşikar. Katılım bankalarında ise kamu katılım bankalarının ve Kuveyt Türk’ün şube sayısını her yıl düzenli olarak artırdığını net olarak görülmektedir.
Bankaların son beş yılın şube sayılarını incelediğimizde;
Son 5 yılda en çok şube kapatan bankalar
İş Bankası: 163 şube
QNB Finansbank: 114 şube
Akbank: 90 şube
ING: 80 şube
Garanti BBVA: 71 şube
TEB: 48 şube
Yapı Kredi: 40 şube
Şekerbank: 35 şube
Fibabanka: 32 şube
Son 5 yılın banka şube sayılarında değişim:
SPK-BES-SEGEM VE BANKA SINAVLARINA HAZIRLIK KİTAPLARI
SİPARİŞ VE WHATSAPP BİLGİ HATTI: 0 530 150 47 12