Son günlerde, bankacıların intihar haberleri sık sık karşımıza çıkıyor.
2025 yılı başlayalı 23 gün olmasına rağmen çeşitli bankalarda çalışan 3 bankacının intihar haberiyle karşılaştık.
Peki neden bankacılar intihar ediyor?
Tabii ki kişisel psikolojik sorunların yol açtığı intiharların olmasının yanında düşük ücretlere çalışan bankacıların borçları, çalışma koşullarının giderek kötüleşmesi, liyakatsiz yöneticilerin işbaşına gelmesi, iş güvencesinin yeterli, düzeyde olmaması, mobbing, hedef baskısı ve performans sistemi gibi etkenlerin intihara sürüklediğini ortaya koyuyor.
Yaptığım araştırmaya göre TÜİK’in intiharlarla ilgili en son raporu 2018 yılına ait. O rapora göre;
“TÜİK’in 2018 yılındaki intiharların nedenleriyle ilgili verilerinde 3161 olaydan 1155’inin nedenin belirlenemediği,
Belirlenen nedenlerse sırasıyla şöyle: Hastalık (677), geçim zorluğu (246), aile geçimsizliği (129), hissi ilişki ve istediği ile evlenememe (86), ticari başarısızlık (6), öğrenim başarısızlığı (1). 861 vaka ise diğer kategorisinde değerlendirildiği,
2000-2018 yılındaki verileri incelendiğinde intihar nedenleri arasında genelde ilk sırayı hastalık, ikincisini aile geçimsizliği, üçüncü sırayı ise geçim zorluğu aldığı” belirtilmektedir.
Bir daha bankacıların intihar haberlerini duymamak için bankaların üst yönetimlerine ve bankalarda örgütlü sendikalara büyük görev düşüyor. Bu konumdaki kişilerin empati yaparak;
✓ Verdiğim maaşla bankacılar geçinebilir mi?
✓ Verdiğim günlük yemek ücretiyle öğleyin bankacılar karnını doyurabilir mi?
✓ Verdiğim maaşla bankacılar kirasını ödeyebilir mi?
✓ Verdiğim maaşla bankacılar şık giyinebilir mi?
✓ Verdiğim hedefleri ben olsaydım tutturabilir miydim?
✓ Verdiğim maaşla bankacılar çocuklarını üniversitede okutabilir mi?
✓ Yapılan mobinglerle ben karşılaşsaydım tepkim ne olurdu?
✓ Her an iş sözleşmem feshedilir düşüncesiyle nasıl çalışırdım?
Bu soruları üst yöneticilere soruyorum. Sessizce şu cevabı da duyuyorum. Bunlar banka sahiplerinin istedikleri. Ama sonuçta sizde çalışanlarınızın sorunlarını iletmekle görevlisiniz.
İş dünyası elbette zorludur ama bunu bir kaos haline getiren ise insandır. Dünya üzerinde her bireyin belirli görevleri vardır. Bunu mutlulukla, severek ve sahip çıkarak yapmak ise insanın kendisinin mutlu olmasına ve başarıya ulaşmasına yol açacaktır.
Son olarak sektör yöneticilerine tavsiyem “ Çalışanlarınıza konuşmak için yeterince fırsat verin. Sorunlarını dinleyin. Vermezseniz, neler olup bittiğini tam olarak hiçbir zaman anlayamazsınız. Bu da sizin yapılan hatayı düzeltmenizi engeller.”
Sonuçta insan hayatı her şeyden önemli !