Bankacılık sektöründe ticari kredi faizleri, İran savaşının ardından Merkez Bankası’nın döviz satışı ve gecelik faizleri yükselten sıkılaştırıcı önlemlerle yüzde 52 seviyelerine kadar yükselirken; mevduat faizleri de gecelik faizleri yüzde 40’a çeken adımların etkisiyle yüzde 45’e yaklaştı.
Bankacılık kaynaklarının Reuters’a verdiği bilgiye göre; mevduat faizlerindeki yukarı yönlü hareket, yurt içi yerleşiklerin düşen altın fiyatlarının etkisiyle altın alımına yönelmesi ve bankaların TL mevduat rasyosu hedeflerini yakalama zorunluluğunun etkisiyle hızlandı. Ayrıca bu dönemde TCMB başta döviz satışları olmak üzere piyasadan 2 trilyon TL’ye yakın TL likiditesi de çekti.
Savaş öncesinde yüzde 36-41 bandında olan ticari kredi faizleri yükselişe geçerek bu hafta yüzde 50’yi aştı. Mevduat faizleri ise yüzde 35-38 seviyelerinden yüzde 42-45 seviyelerine çıktı.
Bir bankacı savaşın etkilerini azaltmak için atılan adımların kredi ve mevduat faizlerini yukarı çektiğini belirterek, “Sıkılaştırıcı adımların etkisiyle özellikle ticari krediler sınırlı ve seçici veriliyor. Ayrıca düşen altın fiyatlarından alım yapmak isteyenler bir miktar mevduattan çıkışa neden oldu. Ancak TL mevduatta bankaların tutturmak zorunda olduğu rasyo var. Bu da mevduat faizlerini yukarı taşıyor” diye konuştu.
TCMB, birinci ayını dolduran İran savaşının etkilerini sınırlamak için yaklaşık 45 milyar dolar döviz satışı yaparken, gecelik faizleri politika faizinin üç puan üzerinde, yani yüzde 40 seviyesinde tutmaya devam ediyor.
TCMB dün de, TL kredi büyümesine ilişkin uyguladığı kısıtlardan istisna tutulan bazılarını kaldırarak, TL kredi büyümesini bir miktar sınırlayabilecek bir adım attı. Bankacılar bu adımın da kredi faizlerini yükselttiğini belirtti.

