e-Devlet Özel Sigortalarım sayfasının kapsamı genişletildi. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) 5 Ekim 2026 tarihli açıklamasına göre vatandaşlar artık hasar dosyalarındaki eksper raporlarına, kaza tespit tutanaklarına ve kusur oranlarına e-Devlet üzerinden ulaşabilecek.
e-Devlet Özel Sigortalarım sayfasında neler değişti?
SEDDK’nin yürüttüğü, Siber Güvenlik Başkanlığı ile Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin katkı verdiği uygulamada ikinci faz çalışmaları tamamlandı. Yeni kapsamla birlikte sayfada şu bilgiler yer alıyor:
- Hasar dosyalarına ilişkin eksper raporları
- Kaza tespit tutanakları ve kusur oranları
- Tüm sigorta branşlarında güncel ve geçmiş poliçelere ilişkin ayrıntılı bilgiler
- Poliçe yenileme uyarıları
Bu bilgiler sigortalının ne işine yarayacak?
Kaza tespit tutanağı olayın nasıl gerçekleştiğini, eksper raporu hasarın kapsamını ve tutarını, kusur oranı ise sorumluluğun taraflar arasında nasıl paylaştırıldığını gösteriyor. Kusur oranı tazminatın kim tarafından ne ölçüde karşılanacağını belirlediği ve sonraki poliçe primine yansıyabildiği için, sigortalının bu belgeleri doğrudan görebilmesi itiraz ve takip süreçlerini kolaylaştırıyor.
Belgelere aracısız erişim, kaza sonrasında dosya takibi vaadiyle devreye giren yapılara karşı da önem taşıyor. SEDDK, eylül ayında “hasar çeteleri” olarak anılan yapılara ilişkin denetim sonuçlarını adli makamlara taşımıştı.
Poliçe yenileme uyarısı nasıl çalışacak?
Açıklamaya göre vatandaşlara poliçelerinin yenileme dönemlerine ilişkin uyarılar da e-Devlet üzerinden sunulacak. Böylece trafik sigortası, kasko veya DASK gibi süreli poliçelerin bitiş tarihleri tek ekrandan izlenebilecek. Uyarıların hangi kanaldan ve ne kadar önce iletileceğine dair ayrıntı paylaşılmadı.
Özel Sigortalarım sayfasına nasıl ulaşılır?
Hizmete e-Devlet Kapısı’na giriş yapıldıktan sonra arama alanına “Özel Sigortalarım” yazılarak erişilebiliyor. SEDDK, genişletilen kapsamla vatandaşların sigorta uygulamalarına güncel, hızlı ve etkin biçimde ulaşmasını amaçladığını belirtti.
