Biden yönetimi, Rusya’nın Ukrayna’ya gerçekleştirdiği işgali beslediğini iddia ederek bazı şirketlere ve tedarikçilere yeni yaptırımlar uyguladığını açıkladı. Bu şirketler arasında Türkiye’den de 8 firma bulunuyor.
Biden yönetimi Rusya, Çin ve diğer bazı ülkelerdeki 100’den fazla şirket ve kuruluşu kısıtlı ticaret listesine ekleyeceğini ve Rus ordusuna akan daha ileri teknolojiyi yakalamak için ağını genişleterek başka önlemler alacağını söyledi. Yeni kurallar, yarı iletkenleri ve diğer teknolojileri Rus güçlerine aktaran ve daha sonra bunları Ukrayna’ya karşı savaşta kullanan tedarik ağlarını bozmayı amaçlıyor. Bu kurallar ABD hükümetine, ABD teknolojisi ile üretilen ürünlerin, bu ürünler ABD dışındaki ülkelerde üretilmiş olsa bile, Rusya’ya gönderilmesini engelleme konusunda genişletilmiş yetki verecek.
Paravan şirketler
Yaptırımlar ayrıca Rusya, Kırım, Çin, Türkiye, İran ve Kıbrıs‘taki 123 kuruluşun varlık listesine eklenmesini de içeriyor. Tedarikçilerin, önce bir hükümet lisansı almadan varlık listesindeki şirketlere belirli ürünleri göndermeleri yasaklandı. Hükümet ayrıca Hong Kong ve Türkiye’de paravan şirketler kurduğu bilinen bazı adresleri de listeye ekledi; yani bu adreslere kayıtlı başka paravan şirketler ticaret kısıtlamalarıyla karşı karşıya kalacak.
Yaptırım uygulanan şirket sayısı bini aştı
Varlık listesine eklenenler arasında, New York Times’ın kısa süre önce yaptığı bir soruşturmada ortaya çıkarılan ve Hong Kong’un finans bölgesindeki 135 Bonham Strand‘da bulunan ve paravan şirketler kurma konusunda uzmanlaşmış bir ofis de yer alıyor. Soruşturmaya göre bu ofis, Rusya’daki askeri teknoloji şirketlerine milyonlarca çip ve sensör aktaran en az dört şirketin kayıt yeriydi. NYT’ye göre yeni yaptırım listesiyle birlikte Biden yönetiminin Rusya’nın Ukrayna’daki savaşıyla ilgili olarak varlık listesine eklediği kuruluş sayısı 1.000’i aştı.
ABD Dışişleri ve Hazine Bakanlığı’ndan listeye ekleme yapıldı
23 Ağustos‘ta ABD Dışişleri ve Hazine bakanlıkları da Rusya’nın savaş çabalarının sürdürülmesine yardımcı oldukları gerekçesiyle yaklaşık 400 kişi ve kuruluşu yaptırım listesine ekledi. Hazine Bakanlığı yaptırımların, diğer eylemlerin yanı sıra Rusya için mühimmat tedarik eden, yaptırımların delinmesine yardımcı olan, altın aklayan ve elektronik bileşenler tedarik eden ağları hedef aldığını söyledi.
ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, FT‘ye verdiği demeçte Washington‘un artık Rus bankalarının Batı yaptırımlarından kaçmak için kendi yetki alanlarında şube açmasına izin veren ülkeleri (bankanın kendisi yaptırım altında olmasa bile) takip etmeye hazır olduğunu söyledi. Adeyemo, “Kurdukları şubenin yanı sıra, yetki alanınızda onlarla çalışan diğer kuruluşların ve şirketlerin de peşine düşeceğiz. Bu sadece zaten yaptırım uygulanan bir kurumun yan kuruluşları ya da şubeleriyle iş yapmaya yönelik bir uyarı değil” dedi.
Türk şirketler de listede
ABD Ticaret Bakanlığı’nın ihracat kontrol listesine 123 yeni kuruluşun eklendiği duyuruldu. Bu kuruluşların 63’ü Rusya’da, 42’si Çin’de ve 8’i Türkiye’de bulunuyor. Bakanlık’tan yayınlanan 56 sayfalık belgeye göre, bu kuruluşların, “ABD’nin ulusal güvenliğine veya dış politika çıkarlarına aykırı hareket ettiği” tespit edildi. Belgedeki listede, Türkiye’de bulunan şirketlerden birinin ismi açıkça belirtilmeyerek “Address 01” olarak tanımlandı. Listede Türkiye’den şirketler şöyle sıralandı:
- Address 01
- All Global Trading Elektronik Dış Ticaret Ltd Sti
- ASR Trans Lojistik Ve Dis Tic Ltd Sti,
- Biopharmist Medikal Urunler Dış Ticaret LTD STI,
- BRK Uluslararasi Nakliyat Tic. Ltd. Sti,
- BuyBest Electronic,
- Confienza Pazarlama Ve Ticaret Anonim Sirketi
- Turkik Union Dijital Teknoloji Donusum Ofisi.
Bu listede sadece Confienza, ABD Maliye Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın Rusya ile ilgili 23 Ağustos’ta duyurduğu yaptırımlar listesinde de yer aldı.