Türkiye’ye carry trade girişi 30 milyar dolara dayandı
  1. Anasayfa
  2. Genel

Türkiye’ye carry trade girişi 30 milyar dolara dayandı

0

Yabancıların swap pozisyonunda 27 Eylül haftasında yüklü girişler devam etti. 29 Mart-27 Eylül döneminde ise carry trade tarafında birikimli girişler 29,7 milyar doları buldu. Carry trade işlemlerini Mısır ile karşılaştırmalı olarak analiz eden Citibank güçlü TL’nin Türkiye’ye girişleri riske attığını da belirtti.

Türkiye’ye yönelik yabancının carry trade ilgisi yüklü girişlerle devam ediyor.

27 Eylül haftasında da yabancı yatırımcının swap pozisyonu tarafında girişleri devam etti. Ekonomist Haluk Bürümcekçi’nin yaptığı hesaplamalara göre 27 Eylül haftasında bankaların bilanço dışı yabancı para pozisyonu 1,1 milyar dolar arttı.

Aynı dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) haftalık ve uzun vadedeki ters swap pozisyonları da 595 milyon dolar yükseliş kaydetti. İlgili haftada girişler 1,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Seçimlerden sonraki dönem itibariyle bakıldığında carry girişlerinin 27,1 milyar dolar olduğu görüldü.

Citibank’tan Mısır ile karşılaştırmalı Türkiye analizi

Carry trade tarafında giriş devam ederken, Citibank tarafından carry trade ile ilgili yorumlar geldi.

Bankanın Kuzey Afrika, Levant ve Orta Asya Başkanı Omar Hafeez’e göre, Türkiye’nin ortodoks para politikalarına geçişi yatırımcılar tarafından memnuniyetle karşılanmasına rağmen, Türk lirasının göreceli gücü, ülkeye büyük portföy girişlerini engelliyor olabilir.

Hafeez, sabit getiri yatırımcılarının Türkiye’ye olumlu baktığını ancak girişlerin bankanın beklediği seviyelere ulaşmadığını söyledi. Hafeez, Dubai’de Bloomberg’e verdiği bir röportajda, bunun bir nedeninin “Mısır’da yaşananların aksine Türk lirasının gerektiği ölçüde hareket etmemesi” olabileceğini söyledi.

Yetkililerin uzun zamandır beklenen devalüasyonu gerçekleştirmesi ve genişletilmiş bir Uluslararası Para Fonu (IMF) programının sağlanması ile Mısır poundu Mart ayında dolar karşısında neredeyse yüzde 40 değer kaybetti. Türkiye’de ise Türk lirası yılbaşından bugüne yüzde 13,6 geriledi.

Türkiye ve Mısır, bu yıl Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki yatırımcılar için en iyi carry trade işlemleri arasında yer aldı. TCMB’nin politika faizine endeksli bir Türk tahvili yüzde 50 ile dünyanın en yüksek getirilerinden birini sunarken, Mısır Hazine bonoları yüzde 20’nin üzerinde getiri sağlıyor.

Hafeez, Mart ayındaki yerel seçimlerin “yeni ortodoks politika için iyi bir test” olarak görüldüğünü ve Türkiye’nin bu seçim öncesinde rotasını değiştirmemiş olmasının yatırımcıların “güven seviyesini çok daha yükselttiğini” söyledi.

Mısır’da ise Mart ayındaki devalüasyonun ardından yatırımcıların yerel tahvil piyasasına milyarlarca dolar akıttığı, ancak bunun çoğunlukla kısa vadeli tahvillerde yaşandığı görülüyor. Hisse senedi yatırımcıları ise hâlâ temkinli.

Kaynak: Bloomberg HT

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir