Savaş harcamalarını artıran Rusya, yükselen enflasyonla boğuşuyor.
Ukrayna savaşı için yapılan büyük kamu harcamaları ve ekonominin birçok sektöründeki ücret artışlarının etkisiyle Rusya’da enflasyon son aylarda yeniden yükselişe geçti.
Rus pazar araştırma şirketi Romir’e göre tereyağı, patates ve yemeklik yağ gibi günlük tüketim ürünlerinin fiyatı, yıl sonunda ortalama yüzde 22’den fazla artmış olacak.
Fransa’nın kamu yayıncısı France 24, Rusya’nın savunma bütçesini savaşın başladığı 2022’den bu yana iki katına çıkardığına dikkat çekiyor. 2025’te yüzde 30 artışla bütçenin yaklaşık 14 trilyon rubleye (yaklaşık 4,5 trilyon TL) ulaşması bekleniyor.
Bu harcamalar silah endüstrisinin yanı sıra son yıllarda büyüyen inşaat, tekstil, ulaştırma ve elektronik gibi birçok ilgili sektöre de finansman sağlıyor.
Paris merkezli Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Enstitüsü’nden Julien Vercueil, şu değerlendirmeleri yapıyor:
“Hükümetin harcamaları ekonomik faaliyeti canlandırarak kredi başvurularının artmasına ve Rusya’da dolaşımdaki para arzının yükselmesine yol açıyor. Bu dinamik, enflasyon yaratıyor.”
Fransız düşünce kuruluşu Observatoire franco-russe’dan Igor Delanoe, Rusya’nın Ukrayna işgalini “özel operasyon” diye adlandırdığına, bu yüzden yeni gönüllü savaşçılar bulmak için büyük ikramiyeler vermesi gerektiğine işaret ediyor.
Tekstil ve tarım gibi diğer birçok sektörde de önemli ücret artışları görüldü. Ayrıca savaş nedeniyle yüzbinlerce kişinin ülkeyi terk etmesi, işgücü kıtlığına da yol açtı. Vercuei şu yorumu paylaşıyor:
“Üretim azalırsa Rusya ithalata yönelmek zorunda kalacak. Fakat ithalat sadece Batı’nın yaptırımları nedeniyle değil, aynı zamanda rublenin yabancı para birimleri karşısındaki düşük değeri nedeniyle de çok maliyetli olacak. Rusya’da tüm göstergeler büyümenin düşeceğine işaret ediyor. Enflasyonsa yükselmeye devam edecek.”
Rusya Merkez Bankası Mali Politika Bölümü Direktörü Kiril Tremasov, çarşamba günkü açıklamasında, yıl sonunda enflasyonun hedeflenen yüzde 8,5 seviyesinin üzerine çıkabileceğini belirtmişti.
“Fiyat istikrarını sağlamak için uzun süreli sıkı para politikasına ihtiyaç duyulacak” diyen yetkili, bu nedenle gelecek ay politika faiz oranında artışa gidebileceklerini söylemişti.
Rusya Merkez Bankası, 25 Ekim’de politika faizini 200 baz puan artışla yüzde 21’e çıkarmış, tüm zamanların en yüksek seviyesi görülmüştü.