Gartner’ın global şirketlerin CEO’larıyla yaptığı araştırmada, yüzde 49 ile öncelik listesinin başında ‘büyüme’ geliyor. Özellikle de yeni alanlardaki şirketlerde… Peki, Türkiye’deki şirketlerin liderleri, önümüzdeki dönemde önceliği hangi konuya verecekler?
ÇAĞLAR GÖĞÜŞ
Doğan Holding CEO
“Önceliğimiz kârlılığın muhafaza edilmesi olacak. Kârlılığı muhafaza ederken büyümeyi de en önemli enstrümanlardan biri olarak kullanacağız. Büyümenin yanında yalınlaşma, maliyet kontrolü, satın alma süreçleri ve verimlilik artırma gibi birçok çalışmayı odağımıza aldık.
Grubumuzda sektör çeşitliliği yüksek. Bu çalışmaları, faaliyet gösterdiğimiz sektörlerin doğası ve şirketimizin sektördeki konumu itibarıyla şekillendiriyoruz. Maliyetlerin enflasyon düzeyinde ya da üstünde arttığı, gelirlerin ise kurun baskılanması sebebi ile daha az arttığı bir dönemde, gelirleri artırmanın yanında, verimlilik çok önemli bir konuma geldi.”
HALUK KAYABAŞI
Kibar Holding CEO
“Üretim ve ihracatta geleneği bozmayarak yılı planlanan bütçeye uygun şekilde yarılıyoruz. Sektörlerinin lideri konumunda bulunan her bir şirketimizin radarında stratejik pazarlar bulunurken, sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm yatırımlarımıza devam ediyoruz.
Küresel ve yerel ekonomik gelişmeleri yakından takip ederek, en yetkin olduğumuz alanlardan risk analizine yoğunlaşarak büyümeye odaklanıyoruz. Her yıl yüzde 5-10 aralığında büyüme hedefimiz var. Bu yıl da odağımız bu yönde olacak. Globalleşmeye devam ederek büyümeye odaklanacağız. Batı Avrupa ve ABD yatırım projeksiyonumuzun yanı sıra, yeni sektör arayışımız da sürüyor.”
JAKLİN GÜNER
Vakko CEO
“2023 yılı öncelikli hedefimiz mevcut iş alanlarımızda giderlerimizi kontrol altında tutarak, kârlılığımızı arttırmak oldu. Bunun ötesinde stok yönetimini verimli yaparak hem kârımızı hem de nakit pozisyonumuzu güçlü bir seviyede tutmayı hedefliyoruz.
Bunun yanında pandemi döneminde yaptığımız çalışmalar sonucu ulaştığımız güçlü bilanço pozisyonu neticesinde Vakko L’Atelier ve Otel gibi yeni iş alanlarındaki yatırımlarımızı da güçlendirmeye devam ediyoruz.”
EREN ÇAMURDAN
Boyner Büyük Mağazacılık CEO
“Son dönemde önemli ve kapsamlı bir dönüşümü hayata geçiriyoruz. Özellikle deneyim odaklı mağazacılık ve omnichannel yatırımlarımız hem kârlılığımızı hem de büyümemizi pozitif yönde destekliyor.
Teknolojiyi iyi kullanan, müşteri deneyimini mükemmelleştiren, iç müşterimiz olan insan kaynağımızın refahını önceliklendiren, sosyal konularda değişime etkin destekler veren ve dünya kaynaklarını gözeten bir marka olmayı amaçlıyoruz.
Bu doğrultuda da hedeflerimize ulaşmamızı sağlayacak şekilde kârlılık odağıyla yönetilebilir bir büyüme için çalışıyoruz.”
SİTARE SEZGİN
Teknosa CEO
“Başarı için kârlılık ve büyümenin bir arada olması gerekiyor. Kârlılık, elbette bir şirketin varlığı için kritik öneme sahip, ancak büyüme de uzun vadeli, kalıcı bir başarının olmazsa olmazı olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda biz istikrarlı ve kârlı büyümeye odaklanıyoruz.
Doğru zamanda yaptığımız doğru yatırımlarla her geçen gün yükselen bir performans sergiliyoruz. Müşteri odaklı olma, büyük veriyi etkin kullanma ve dijitalleşme yolunda attığımız cesur adımlarla istikrarlı bir biçimde büyüyoruz. Kalıcı ve sürdürülebilir bir büyüme yakalayan şirketimizin başarısı, doğal olarak finansal sonuçlarımıza da yansıyor.”
GAMZE CİZRELİ
BigChefs Kurucusu
Bu tip ekonomik krizlerde ve öngörünün yapılamadığı ortamlarda kârlılık yerine büyüme hedeflemeyi tercih ediyoruz. Ancak, bunu da “zararına büyüme” olarak algılamamak lazım.
Kâr marjı düşebilir ama büyüme olduğu sürece, piyasa normale döndüğünde, marjlar yeniden toparlanabilir.
Çünkü, kârlılığın hedeflendiği ortamda, alınan aksiyonların müşteri sayısını düşürme riski var. Bunun toparlanması da çok daha zor olur. Özetle önceliğimiz büyüme… Marjın kaybı sonradan da toparlanır.
EMRE HANTALOĞLU
Lenovo Türkiye Genel Müdürü
“İnovasyon ve müşteri odaklı yaklaşımımızla amiral gemimiz olan bilgisayar işinde pazar liderliğimizi korumayı hedefliyoruz. Bunun yanında hızla gelişmekte olan ‘sunucu, depolama ürünleri, servis ve çözüm’ alanlarında da büyümeye devam etme amacıyla yola devam ediyoruz.
Belirsizliklerin azalmaya başladığı bu dönemde Türkiye’de bilgi ve iletişim sektörünün geçen seneye göre büyüyeceğine inanıyoruz.”
FIRAT KURUCA
Agesa CEO
“Bizim için öncelik, kârlılığın iyi yönetilmesi ve kârlı büyüme imkânlarının da gözetilmesi yönünde olacak. Makro risklerin artması ve öngörülebilirliğin yeterli seviyede olmaması sebebiyle, bilançonun güçlendirilmesi çok önemli hale geldi. Özellikle finans sektörü için bunun daha da kritik olduğunu düşünüyorum. Bu dönemde ‘ürün karışımının’ ve ‘giderlerin’ dikkatli yönetilmesi gerekecek.”
ÜNLÜ GURUDAN 4 ÖNEMLİ UYARI
HERMANN SIMON
Simon Kucher & Partners Kurucusu
- “Büyüme mi, kâr mı?” sorusuna yanıt vermek doğru olmayabilir. Bu kısa vadeli
bir bakış açısıdır. - Doğru olan uzun vadeli hedefler ve uzun vadede kârı en üst düzeye çıkarmaktır.
- Uzun vadeli bakılırsa, ‘kâr’ ve ‘büyüme’ odaklı olma bir çelişki yaratmaz.
- Ancak, eğer yeni bir sektördeyseniz, büyümeye
odaklanırsınız, bu da uzun vadeli kârlılığı destekler. - Doygunluğa ulaşmış, çok rakibi olduğu sektörde ise büyüme önemli rol oynamayabilir. Bu yüzden kâra önem veririm.
Kaynak: Fast Company Türkiye