Bulgaristan 1 Ocak 2026’da euroya geçiyor. Suriye ise mali egemenliğini simgeleyecek yeni bir para birimi çıkarıyor. İki ülkede de önemli ekonomik değişimler yaşanacak.
Bulgaristan, 1 Ocak 2026 itibarıyla euroya geçerek Euro Bölgesi’nin 21’inci üyesi olacak.
Bu adımla birlikte, 1881 yılından bu yana kullanılan ulusal para birimi leva, yaklaşık 145 yıl sonra tedavülden kalkacak.
Euroya geçişle birlikte uygulanacak sabit kur ise 1 euro=1,95583 Bulgar levası olarak belirlendi.
Suriye’de yeni para birimi geliyor: Mali egemenliğin sembolü olacak
Öte yandan Suriye’de de para sisteminde dikkat çekici bir gelişme yaşanıyor. Ülkenin Merkez Bankası Başkanı Abdülkadir el-Hasriya, yeni bir para biriminin piyasaya sürülmesine yönelik kararın yayımlandığını duyurdu. Yeni para biriminin, ülkenin “kurtuluştan sonraki mali egemenliğinin bir simgesi” olarak görüldüğü belirtildi. Yetkililer, bu adımın ekonomik istikrarı güçlendirmeyi ve yeni bir parasal dönemin başlangıcı olmayı hedeflediğini ifade etti.

