Dünyanın dört bir yanından şirketler, pandemiyle değişen iş ortamına uyum sağlamak için farklı çalışma modelleri üzerinde çalışıyor, deneyler yapıyor. Peki Türkiye’nin önde gelen şirketlerinde nasıl modeller benimseniyor, hangi faktörler göz önünde bulunduruluyor?
Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, pandeminin ilk aylarında yaptığı açıklamada şirketin işgücünün yarısının önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde tamamen uzaktan çalışabileceğini duyurmuştu. Ardından dünyanın dört bir yanından şirketler benzer açıklamalar yaptı.
Twitter, çalışanlarının isterlerse, “sonsuza kadar” evden çalışabileceklerini duyurdu. Google ise, çalışanlarının ofise döndükten sonra “esnek çalışma haftasını” test etme planlarıyla Eylül 2021’e kadar uzaktan çalışabileceğini duyurmuştu.
Apple’ın CEO’su Tim Cook, haziran ayında, çalışanların eylülden itibaren haftada “en az üç gün ofiste” çalışacaklarını, isteyenlerin yıl boyunca birkaç hafta uzaktan çalışma talebinde bulunabileceklerini, bir mesajla paylaştı.
Aynı zamanda teknoloji devi Google, New York City’deki ofis binasını 2.1 milyar dolara satın almayı planladığını duyurdu. Şirket, bu adımıyla aslında işlerin bir kısmının yüz yüze gerçekleştirildiği bir geleceğin resmini çiziyordu.
Bu şirketler ile dünyadan ve Türkiye’den çok sayıda şirket, pandemide normal hale gelen, hibrit çalışma için bir strateji açıkladı. Her şirket, bulunduğu sektör ve çalışan talebine göre bir yaklaşım oluşturdu.
Bankacılıkta hibrit farkı!
Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından global 300 banka yöneticisiyle yapılan araştırmaya katılanların yüzde 65’i, şubeleri temel alan modelin 5 yıl içinde ortadan kaybolacağına inanıyor. 4 yıl önce ise bu oran yüzde 35’ti. Bankacılara göre pandemi ile birlikte bu oranda hızlı değişim olabilir. Türkiye’deki bankalar da “hibrit” ve “uzaktan” çalışmayla, bir anlamda bu düzene hazırlanıyor.
Örneğin, ING Türkiye, 4 yeni çalışma modeli geliştirdi ve 1 Ocak 2021’den itibaren kalıcı olarak uygulamaya aldı: Flexi365 modelinde haftanın 5 günü çalışılacak. Haftam Flexi’de haftada 2 gün uzaktan, her ayın 3’üncü haftası ise uzaktan çalışma mümkün. Çalışanların, 3 veya 4 gün ofise gelebilecekleri, kalan günlerini istedikleri gibi planlayabildiği “Haftam 3 Gün Flexi” ve “Haftam 4 Gün Flexi” seçenekleri de oluşturuldu.
Aktif Bank Genel Müdür Yardımcısı Selcan Arkalı Rota, “Ofiste Sınır Yok” modelini bu yılın temmuz ayında devreye aldıklarını söylüyor: “Bu modelde bir hafta 3 gün, onu takip eden hafta 2 gün ofis çalışması olacak. Geri kalan günlerde uzaktan çalışma mümkün. Bu kapsamda çalışanlar yılın 1 ayını diledikleri şehirde geçirebilecek.”
Burgan Bank Genel Müdür Yardımcısı Levent Ergin de, haziran ayında devreye giren modelle birlikte yüzde 50 ofis yüzde 50 uzaktan çalışma olanağı verdiklerini söylüyor: “Eğer ilgili bölüm için farklı bir karar alınmadıysa çalışanlarımız, ilgili aydaki toplam iş günü sayısının en fazla yarısı kadar uzaktan çalışabiliyor.”
Vakıf Katılım’da, genel müdürlük birimlerinde çalışanların 4’te 3’ü uzaktan çalışıyor. Şubelerde ise bu düzen gerekli durumlarda devreye alınacak. Vakıf Katılım Genel Müdür Yardımcısı Betül Yılmaz, hibrit çalışma modelini kurgularken son derece titiz yaklaştıklarını, tüm süreçlerini bu yapıya entegre ettiklerini söylüyor.
Kaynak: Fastcompany