Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) pek çok fatura kalemini etkileyecek yılın dördüncü enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre TÜFE, nisan ayında yüzde 4,18 artarken, yıllık bazda ise yüzde 32,37 oldu.
Piyasaların merakla beklediği nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK verilerine göre enflasyon nisan ayında yüzde 4,18 artarken, yıllık bazda ise yüzde 32,37 oldu.
Ekonomistlerin nisan ayı için ortalama enflasyon beklentisi yüzde 2,50 ile yüzde 3,60 aralığında değişirken TÜİK’in beklenti anketine göre, ekonomistler nisanda aylık bazda yüzde 3,19 artış bekliyor. Yıllık bazda ise yüzde 31,11 seviyesi öngörülüyor.
TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde ise nisan ayına ilişkin enflasyon beklentileri yukarı yönlü revize edilmişti. Daha önce yüzde 2,11 olan TÜFE artışı beklentisi yüzde 2,93’e yükselirken, yıl sonu enflasyon tahmini de yüzde 27,53 seviyesinde öngörülmüştü.
En yüksek katkı gıdadan
En yüksek ağırlığa sahip üç ana harcama grubunun yıllık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 34,55 artış, ulaştırmada yüzde 35,06 artış ve konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda yüzde 46,60 artış olarak gerçekleşti.
İlgili ana harcama gruplarının yıllık değişime olan katkıları ise gıda ve alkolsüz içeceklerde 8,72, ulaştırmada 5,66 ve konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda 6,30 yüzde puan oldu.
En yüksek ağırlığa sahip üç ana harcama grubunun aylık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3,70 artış, ulaştırmada yüzde 4,29 artış ve konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda yüzde 7,99 artış olarak gerçekleşti.
İlgili ana grupların aylık değişime olan katkıları ise gıda ve alkolsüz içeceklerde 0,95, ulaştırmada 0,73 ve konutta 0,90 yüzde puan oldu.
Endekste kapsanan 174 alt sınıftan Nisan ayı itibarıyla, 19 alt sınıfın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 8 alt sınıfın endeksinde değişim olmadı. 147 alt sınıfın endeksinde ise artış gerçekleşti.
Öncü göstergeler hızlanma sinyali vermişti
Nisan ayına ilişkin öncü göstergeler de aylık bazda enflasyonda hızlanma sinyalleri vermişti. İTO verilerine göre İstanbul’da perakende fiyatlarında aylık artış yüzde 3,74 olarak kaydedildi. Yıllık enflasyon ise yüzde 36,83 oldu.
Türk-İş aylık gıda enflasyonu da Nisan’da yüzde 5,5 olurken, yıllık enflasyon da yüzde 43,90 seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Nisan ayındaki toplantısında politika faizini değiştirmezken, İran’daki savaşın etkilerini izlediğini belirtmiş ve “Göstergeler iktisadi faaliyette yavaşlamaya işaret ederken, yakın dönemdeki gelişmelerin enflasyon görünümü üzerindeki olası ikincil etkileri önem taşıyacaktır” demişti.
Toplantının daha sonra yayımlanan özetinde de enflasyon görünümüne yönelik belirsizliğin önemli ölçüde yükseldiği ifade edilmişti.

