Son beş yıldır iş dünyasında genç liderlerin yükselişine ışık tutan ’40 yaş altı 40 CEO’ araştırmamız, yönetim kademesinde esen gençlik rüzgarının pandemi sürecinde daha da güçlendiğini ortaya koyuyor.
Listemize yeni giren CEO’ların sayısındaki artış, şirketlerin dijitalleşme yolculuğunu genç ekiple yürütmeyi tercih ettiğini gözler önüne seriyor. 40 genç CEO’nun sıralandığı araştırmamızda yer alan liderlerin yönettikleri toplam ciro, 2019 verilerine göre 59 milyar TL’ye ulaştı. Başında oldukları şirketlerde, toplamda 76 bin kişilik bir ekibi yöneten genç CEO’ların ortalama yaşı
40 YAŞ ALTI EN GÜÇLÜ GENÇ CEO
İş dünyasında kuralların neredeyse yeniden yazıldığı bir süreçten geçiyoruz. Dünya ekonomisini derinden etkileyen pandemi süreci, birçok şirket için Yönetim kademesinde tecrübe mi yoksa dinamizm mi?’ sorusunun cevabını ise değiştirdi. Daha önce yaşanan birçok ekonomik krizde patronların yönetici tercihlerinde tecrübeye yatırım yaptıklarını gördük.
Listeyi görmek için görsellere tıklayın.
Pandemi etkisiyle içinde bulunduğumuz bu kriz ortamı ise teknolojiye daha çabuk adapte olan genç yöneticilerin dinamizmini ön plana çıkardı. Pandemi döneminde özellikle e-ticaret ve dijitalleşmeye yönelik yatırımları artıran şirketler, bu noktada genç yöneticiyle çalışmanın avantajını yaşadı. MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın, tüm iş süreçlerinin yeniden yapılandığı yeni normalde, genç CEO’ların daha avantajlı olduğunu düşünen isimlerden biri…
Yeni normal senaryolarında ortak paydanın dijital dönüşüm olduğuna dikkat çeken Yalçın, artık dijital dönüşümün hızını yakalayabilmenin ekonomik kriz tecrübesine sahip olmaktan daha önemli ve değerli kabul edildiğine işaret ediyor.
YAŞ ORTALAMASI DÜŞÜYOR
Yaşadığımız bu zorlu dönemde gerekli tedbirleri zamanında alıp, ihtiyaç duyulan dijital yatırımlara ağırlık verilmesi, süreçlerin dijitalleşmesi, daha çevik yaklaşımların benimsenmesi, iyileştirilmesi gereken alanların belirlenip operasyonel verimlilik projelerinin başlatılması kritik hale geldi. Araştırmalara göre dünya genelinde CEO yaşı 60’lardan 50’lere ve son 10 yılda ise 40’lara kadar inmiş durumda.
Bunda elbet girişim ekosistemindeki gelişim ve dijitalleşme adımlarının hızlanması etkili. Sadece dijitalleşme değil, şirketlerin Y ve Z grubu genç tüketicinin nabzını tutabilme gayreti de şüphesiz genç liderlerin yıldızını parlatıyor.
Ergene Consulting &HGA Group Türkiye Kıdemli Danışmanı Özgür Zeybek, son yıllarda empati yeteneği yüksek, iletişim becerisi gelişmiş, dijital dünyaya adapte olmuş, sağ ve sol beyin özelliklerini etkin kullanabilen çift kanatlı liderler, vicdan ve iş dünyası dengesini kurabilen, esnek, çevik ve Z kuşağını iyi anlayan özelliklere sahip liderlerin öne çıktığını söylüyor.
Teknolojiye yakın, çevik hareket edebilen, hızlı karar alan, açık fikirli, yeniliğe açık, sonuç odaklı üst düzey yöneticilerin yükselişini sürdüreceğini belirten Zeybek şunları aktarıyor: “Kriz dönemlerinde tecrübe kesinlikle önemli bir yetkinlik… Daha önce ekonomide ve sosyal alanda kriz tecrübesi yaşamış CEO olmak, çözümler konusunda şirkete sayısız avantajlar sağlar.
Ancak genç CEO’lar çok hızlı karar alabiliyor ve daha fazla risk üstlenebildiklerini de göz ardı etmemek lazım. Pandemi döneminde bilgi ve iletişim teknolojileri odaklı çözümler geliştiren ve bu yolla müşteri ve çalışanlarının ihtiyaçlarını karşılayan yöneticiler, krizi fırsata çevirdi. Hızla e-ticaret gibi alanlara yöneldi ve şirketlerinin bu alanlarda büyümesini destekledi. Bu gelişim, pandemi döneminde başarının önemli anahtarlarından biri oldu.”
59 MİLYAR TL’LİK CİRO
Dünyanın geldiği bu yüksek rekabet ortamında hızlı büyüyen ve yüksek teknolojiye dayalı sektörlerde dijital dönüşüme öncülük eden genç liderlerin yükselişe geçtiğini, son beş yıldır yaptığımız 40 yaş altı 40 CEO araştırmamız da ortaya koyuyor.
40 yaş altı 40 CEO’yu sıraladığımız araştırmamızın 2019 yılı sonuçlarına göre, genç liderlerin yönettikleri toplam ciro, her şeye rağmen arttı. Bir önceki yıl 52 milyar TL olan yönettikleri toplam ciro, 2019’da 58,6 milyar TL oldu. Liderliğini yaptıkları şirketlerde toplamda 76 bin 359 kişilik bir ekibi yöneten genç CEO’ların yaş ortalaması ise 35,4 oldu. Sekiz CEO ise ilk kez listemizde yerini aldı.
LİDER DEĞİŞMEDİ
Listemizin ilk iki sırasında yer alan yöneticiler bu yıl da değişmedi. Enka İcra Kurulu Başkanı Mehmet Tara ve Hayat Kimya Türkiye Genel Müdürü Enes Çizmeci, 10 milyar TL üzerinde ciroyu yönetiyorlar. Dedesi Şarık Tara ve babası Sinan Tara gibi genç yaşta sorumluluk alan Mehmet Tara, 31 bin kişilik ekibe kaptanlık yapıyor.
Robert Koleji’nin ardından lisansını Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde pazarlama üzerine yapan ve Koç Üniversitesi’nde de yüksek lisansını tamamlayan Enes Çizmeci ise 2017 yılından beri Hayat Kimya’nın Türkiye genel müdürlüğünü yürütüyor.
Yöneticilik teriminin artık sadece iş yönetimi değil, insan yönetimi anlamına geldiğini söyleyen Enes Çizmeci, “İyi bir yönetici iyi bir lider olmak zorundadır, iyi bir takım kurmak ve onu iyi yönetmek zorundadır. Bunun için proaktif olmak, amacını her zaman aklında tutarak sorgulayıcı olmak, işin içinde sahada olmak ve takım oyuncularının her birinin maksimum performansını ortaya çıkarmak gerekir.
Genç arkadaşlara tavsiyem kabiliyetlerini geliştirip, motivasyonlarını yüksek tutup, iyi bir takım oyuncusu olmalarıdır” diyor.
LİSTENİN YENİLERİ
Bu yıl listemize giren isimlerden biri olan Tosçelik’te İcra Kurulu Yöneticisi Şerif Tosyalı, henüz 35 yaşında. Tosyalı grubunun en önemli şirketlerinden biri olan Tosçelik’te 8,4 milyar TL’lik ciroyu yönetiyor. Akfen Holding’de CEO’luk koltuğuna bir süre önce oturan Selim Akın da listemize bu yıl eklendi.
Akfen Holding’in CEO’su Selim Akın, kız kardeşi Pelin Akın ile yedi yıldır omuz omuza çalışıyor. Akfen Holding’te ikinci kuşağı temsil eden Selim Akın, kariyer yolculuğuna holdingde başladı. Kardeşiyle yönetimi paylaşan Selim Akın, 1,5 milyar TL cirolu grubu yapılandırarak büyütmeyi hedefliyor.
Listemize yeni giren isimlerde Teoman Alper Yiğit ise yaklaşık 10 yıldır endüstriyel otomasyon sektöründe hizmet veriyor. Son beş yıldır ise Fanuc Türkiye’nin CEO’luğunu yürüten Yiğit, iş hayatında fark yaratmayı seven biri olduğunu ve ekibini bu vizyonla yönettiğini söylüyor.
AS Holding CEO’su Uğur Akkuş, Art Desing Mobilya CEO’su Turgay Terzi, Papara CEO’su Ahmet F. Karslı, LMC Gıda CEO’su Mert Uğurses, CVS CEO’su Erkut Çavuş da bu yıl listemize giren diğer isimler oldu.
KARDEŞ DAYANIŞMASI
Kahve Dünyası markasıyla tanıdığımız Altınmarka Grubu’nda da kardeşler görev başında yer alıyor. Grup şirketlerinden Detay Gıda’nın CEO’su Dilara Altınkılıç Kutmangil, Kahve Dünyası ise kardeşi Kaan Altınkılıç liderliğinde ilerliyor. Son 10 yıldır Detay Gıda CEO’luğunu yürüten Dilara Altınkılıç Kutmangil, ekip çalışmasına inanan bir yönetici.
İyi bir ekibin doğru kişileri kendi yetkinliklerine en uygun görevlerde konumlandırmak ve ekipteki her bir üyeye maksimum motivasyon yaratmakla mümkün olacağını belirten Kutmangil, “Bu iyi ekibi yöneten CEO ise zorluklar karşısında asla pes etmeyen, hedefler konusunda net olan ve çözüm odaklı bir bakış açısına sahip bir duruş sergilemeli” diyor.
2016 yılından beri Kahve Dünyası’nın bütün operasyonunu yöneten Kaan Altınkılıç ise eğitimin bitmeyen bir yolculuk olduğunu aktarıyor.
Öğrenmeye dair açlığın hiç bitmemesi gerektiğini söyleyen Altınkılıç, “Nasıl dün, bugün ile aynı değilse öğrendiğimiz şeyler de aynı kalmıyor, değişiyor. Bizim de bu değişime ayak uydurmak için sürekli kendimizi geliştirmemiz, öğrenmemiz gerekiyor” diye konuşuyor.
Dardanel Genel Müdürü Mehmet Önen de grupta kardeşiyle mesai yürüten isimlerden biri. Kardeşi Ayşe Önen, Dardenia’da genel müdürlük görevini yürütüyor. 550 milyon TL cirolu Dardanel’de bin 400 kişiye kaptanlık yapan Mehmet Önen’in en büyük hedefi Dardanel’i global bir marka yapmak.
Kuyumculukta 80 yılı geride bırakan Ata-say ailesi beş yıl önce icra görevini dördüncü kuşaktan Atasay Kamer’e bıraktı. Aile işinde satıştan pazarlamaya kadar her noktada çalışan ve atölyeden mağazacılığa uzun dönem işi izleme olanağı bulan Atasay Kamer, markanın gelecek yolculuğunda dijitalleşmenin önemine işaret ediyor.
Pandemi sürecinde değişen yeni iş yapış biçimleri ve yeni trendlerin hayatlarımıza hızla girdiğini söyleyen Kamer, “Bugün geldiğimiz noktada dijital dönüşüm sadece rekabet gücünün artırılmasında kritik rol oynamıyor.
Aynı zamanda işin sürdürülebilirliği için de olmazsa olmaz kriterler arasına girmiş bulunuyor. Pandemi döneminde hep beraber bunu daha iyi anladık ve bu alandaki yatırımlarımıza önümüzdeki dönemde hız verme kararı aldık” diyor.
Kaynak: Ekonomist